Liinahieronta raskaudessa ja synnytyksessä

Rebozo on liinahieronnassa käytetty pitkä, perinteinen meksikolainen huivi tai liina. Se on ollut alunperin naisten vaate, mutta sitä on käytetty myös raskaudessa hieromaan odottajan kehoa ja tukemaan kasvavaa vatsaa, synnytyksessä kannattelemaan ja rentouttamaan, ja vauvan synnyttyä kehon palauttamiseen ja lapsen kantamiseen. Rebozo taipuu moneen muuhunkin käyttöön, se on mainio lisävaate ja auringonsuoja, peitto ja keinu. Vain mielikuvitus on rajana. Myös muissa maissa kuin Meksikossa naisten vaatteena käyttämiä liinoja on käytetty vastaaviin tarkoituksiin, mutta rebozoperinne lienee meillä näistä se parhaiten tunnettu.

Missä liinahierontaa voi opetella?

Itse olen oppinut rebozon käyttöä ensin hollantilaisten Mirjam de Keijzerin ja Thea van Tuylin työpajoissa. He ovat tehneet suuren työn tuodessaan rebozotekniikoita tunnetuiksi ympäri Eurooppaa. Muutama vuosi sitten minulla oli myös ilo käydä meksikolaisen kätilön Angelina Martinez Mirandan rebozokoulutus Vilnassa. Angelina on pidetty ja hyvin tunnettu puhuja ja kouluttaja, joka on ollut synnytyksissä mukana ja avustanut niissä oman äitinsä ohjaamana jo aivan pienestä pitäen. Taidot ovat siirtyneet sukupolvelta toiselle ja niitä on opetettu enenevässä määrin myös synnytysammattilaisille muissa maissa. Opetan liinahierontaa doulakurssilaisilleni ja olen iloinen siitä, että voin Doulakan rebozoaamuissa siirtää rebozotaitoja edelleen palvelemaan myös helsinkiläisten synnyttäjien tarpeita.

Varaa tästä paikka rebozoaamuun!

Rebozoperinne

Rebozon käytön juuret ovat syvällä meksikolaisessa perinteessä. Naisilla on omat rebozonsa ja he ovat käyttäneet niitä mitä moninaisimmissa arjen askareissa. Hierontaa ovat tehneet paitsi perinteiset kätilöt raskaudessa, synnytyksessä ja sen jälkeen, myös naisen ystävät ja sukulaiset. Myös miehiä on hierottu ja hekin hierovat liinalla.

Tiesin jo ennen Angelinan kurssia, että perinteiset meksikolaiset synnytystraditiot sisältävät paljon enemmän kuin liinahieronnan raskaudessa ja synnytyksessä. Muutamien päivien aikana opinkin perinteistä huimasti lisää. Meksikossa odottajaa on hierottu liinalla ja käsin, hänelle on kerrottu synnyttämisestä, kuunneltu, ja häntä on hoidettu yrteillä ja suklaalla. Synnytyksessä on ollut mukana paljon naisia tukemassa synnyttäjää ja kätilöiden käsillä tekemisen taidot ovat olleet uskomattomat, koska apua ei yksinkertaisesti ole ollut noin vain saatavilla. Synnytyksen jälkeen uudelle äidille on pidetty sulkemisseremonia, joka on ollut siirtymäriitti tyttärestä äidiksi. Seremonialla on tuettu myös naisen mielen ja kehon palautumista raskauden kahden sisäkkäisen tilasta taas yhdeksi, omaksi henkilökseen. Punainen on ollut synnyttäjän väri, jota on käytetty sekä rebozoissa että vaatteissa.

Doulakan rebozoaamut Helsingissä

Olen pitänyt rebozoaamuja, lyhyitä johdantoja liinahierontaan, Helsingissä jo muutamien vuosien ajan. Aloitamme aamun kietomalla liinan hartioiden ja ylävartalon ympärille, ja opettelemme erilaisia tapoja käyttää liinaa hierontaan. Miltä hidas keinutus tuntuu? Entä nopea, pieni liike? Mikä tuntuu juuri sinusta juuri tänään hyvältä ja sopivalta? Mistä voisit ajatella pitäväsi kun synnytät? Edelleen harjoittelemme vatsan tukemista liinalla, erilaisia mahdollisuuksia liinassa roikkumiselle ja tukihenkilön keinoja sillä tukemiselle. Sitten odottajat siirtyvät nojailemaan palloon ja kokeilemme Spinning Babies® -harjoitteistakin tuttua vatsan nostoa, joka päästää kohdun kannatinsiteet hetkeksi lepäämään ja saa monet huokaamaan silkasta onnesta, kun mahan paino onkin hetkellisesti jonkun muun kannattelema. Kokeilemme, miltä tuntuu, kun takapuolen ja reisien isoja lihaksia ravistellaan napakalla liinaotteella. Tämä on mitä mainion apu, jos lihakset synnyttäessä väsyvät tai jos vauvan pitäisi korjata asentoaan. Näytän, miten vauvaa voi kantaa rebozossa ja ihan viimeisenä teemme niskan ja pään kevyen rentouttavan hieronnan liinalla. 

Varaa tästä paikka (tai kaksi) rebozoaamuun!

Harjoituksista on hyötyä raskausaikana ja synnytyksessä

Rebozoaamujen ajatus on, että odottaja tuo mukanaan puolison, joka oppii liinahieronnan alkeet samalla kun teemme harjoituksia yhdessä. Helppoja harjoituksia voi jatkaa kotona. Hierominen tasapainottaa lantionkin seudun lihaksia ja kohtua ympäröiviä pehmytkudoksia, helpottaa mahdollisia kipuja ja tuottaa hyvää oloa. Nopea ja pieni liike aktivoi lihaskalvoja ja lisää liikkuvuutta. Liina peittää suuren osan ihon pinta-alasta kerrallaan ja sillä saadaan hierottavalle nopea rentoutuminen ja suojassa olemisen tunne. Tätä rentoutumisefektiä voivat puoliso, tukihenkilö ja doula käyttää hyväksi synnytyksen valmisteluun ja edistämiseen kotona ja sairaalassa. Rento ja luottavainen synnyttäjä tuottaa enemmän oksitosiinia, joka lisää supistuksia ja edistää synnytystä. Myös synnytyskipu lievittyy. Liinahierontaa todella kannattaa käyttää lääkkeettömänä lisänä synnyttäjän tukemiseen ja rentouttamiseen.

Kehoa kuunnellen

Rebozo on monipuolinen väline ja ihmiset alkavat usein keksiä uusia tapoja käyttää sitä heti, kun liina on tullut jollain tavalla tutuksi. Kannustankin ihmisiä aina tunnustelemaan, miltä juuri heistä tuntuu ja kokeilemaan uusia ajatuksia ennakkoluuloitta. Mitään sellaista ei tietenkään pidä tehdä, mikä ei hyvältä tunnu. Itselle sopiviin juttuihin taas kannattaa tarttua. Oman kehon tuntemuksia voi opetella kuuntelemaan liinahierontaa tehdessä ja omat toiveet kannattaa ilmaista hierojalle. Liinahieronta toimii hyvin myös monelle sellaiselle synnyttäjälle, joka ei pidä suorasta kosketuksesta.

Opettaessani kerron aina, mistä olen taitoni oppinut, jolloin vanha meksikolainen perinne pysyy rebozon juurena ja lähteenä edelleen. Samalla yhdyn myös meksikolaisten kätilöiden toiveeseeen siitä, että liiinahieronnasta on iloa ja hyötyä mahdollisimman monelle odottajalle, synnyttäjälle ja uudelle äidille.  

Tutustu tästä muihin synnytysvalmennuksiimme!

 

Lähteitä:

de Keijzer, M & van Tuyl, T (2015). The Rebozo Technique Unfolded.

Evidence Based Birth (2018). Pain Management Series: Rebozo for pain relief during labor.

Iversen et al (2017). Danish women’s experiences of the rebozo technique during labour: A qualitative explorative study. Sexual & Reproductive Healthcare 11 (2017) 79–85.