Miten saan synnytykseltä mitä haluan?

Odotatko ensimmäistäsi vai onko sinulla jo useampi lapsi? Tuntuuko synnyttäminen ajatuksena kaukaiselta, jännittävältä tai vieraalta, pelottavaltakin? Mietitkö, miten tulisit synnytyksessäsi kuulluksi ja nähdyksi omana itsenäsi. Pohditko lääkkeettömän ja lääkkeellisen kivunlievityksen eri puolia ja joko tiedät, mitä ajattelet synnytystoimenpiteistä?

Mietitkö, miten kaiken tarvittavan tiedon löytää, mistä tietää mitä haluaa ja jos tietää, niin miten haluamansa voi saada?

Väitän, että ikinä ei voi etukäteen tietää mitä synnytykseltä (tai muultakaan elämältä) loppujen lopuksi saa. Huolellinen valmistautuminen on kuitenkin aina paras apu, jos jotain haluaa. Useimmat haluavat.

Synnytykseen valmistautuessa kannattaa hankkia sekä tietoa että konkreettisia synnytystaitoja. Alkuun pääset lukemalla ja käymällä hyvässä synnytysvalmennuksessa. Fyysisiä ja henkisiä synnytykseen valmistavia harjoituksia on hyvä tehdä säännöllisesti koko raskauden ajan. Vastuu synnytyksestä kannattaa tietoisesti pitää itsellä. Sillä on merkitystä miten valmistaudut, missä synnytät, otatko ilokaasua ja haluatko epiduraalin. Valinnoilla on seurauksia, ne vaikuttavat seuraaviin valintoihin ja lopputulokseen. Lähtökohtasi ovat paremmat, jos kehosi on tasapainossa, vahva ja tunnet sen hyvin. Joustava mieli ja etukäteen opetellut hengityksen ja rentoutumisen tekniikat tukevat synnytystyötäsi. Mitä enemmän tiedät ja olet asioita pohtinut, sitä paremmin pystyt tarvittaessa pyytämään lisätietoa ja päättämään millaiset valinnat missäkin tilanteessa tukevat toiveidesi mukaista synnyttämistä.

Erityisesti kannattaa lukea, jos ei sitä yleensä tee, ja tehdä fyysisiä ja henkisiä harjoituksia, jos ei niitä yleensä tee. 

Lisäksi kannattaa asennoitua eli pohtia omia vaihtoehtojaan ja valintojaan erilaisissa tilanteissa jo etukäteen. Neuvolassa voi keskustella siitä, onko omassa terveyshistoriassa jotain, mikä rajoittaa synnytysvalintoja. Synnytystoivelistan kirjoittaminen on hyvä ajatus, koska silloin hoitava kätilö saa kaikissa tilanteissa nopeasti käsityksen siitä, millainen synnyttäjä olet. Etukäteen voi valmistautua ilmaisemaan omia ajatuksia rakentavalla tavalla silloinkin, kun mielipiteesi poikkeaa kätilön ehdotuksesta. Jos haluat vaikuttaa synnytyksesi kulkuun, on valikoimistasi hyvä löytyä spontaani ’Hetkinen, haluan keskustella tästä vielä lisää’ sekä valmis malli riittävän tiedon saamiseksi. Kun tiedät vaihtoehtosi, pystyt tekemään päätöksiä.

Synnytyksessä on synnyttäjän lisäksi usein mukana puoliso tai muu tukihenkilö, mahdollinen doula, kätilö ja tarvittaessa useitakin, ja lääkäreitä, jos heitä tarvitaan. Pyydä ihmisiltä ympärilläsi sitä mitä tarvitset. Omien tukijoukkojen kanssa voi keskustella ja harjoitella jo etukäteen. Sairaalassa kätilön ja lääkärin kanssa yhteisen sävelen löytymistä mahdollistaa avoin ja ystävällinen keskustelu synnytyksen hoidosta ja omien toiveiden tunteminen.

Jos valmistaudut synnytykseesi monipuolisesti ja teet omat valintasi, yhdistyvät synnytyksesi hoidossa todennäköisimmin uusin tutkimustieto, kätilön tai lääkärin koulutukseen ja kokemukseen pohjautuva näkemys ja oma näkemyksesi hoidostasi toimivaksi kokonaisuudeksi. Tällaisen näyttöön perustuvan hoidon tavoitteena on sekä synnytyksen hyvä lääketieteellinen hoito että hyvä synnytyskokemus. 

Useita erilaisia tietoja ja taitoja kartuttava synnytysvalmennus ja Näyttöön Perustuva Synnytys (Evidence Based Birth®) ovat Doulakan erityisosaamisalueita. Lämpimästi tervetuloa EBB® Fiksu Synnyttäjä -koulutuksiimme ja Synnytystaito™ -valmennuksiimme! 

Suoraan verkkokauppaan pääset tästä.