Millaista on päivystää doulana?

Doulakan doulapalvelupakettiin kuuluu neljän viikon hälytysvalmiusaika. Päivystän yleensä kaksi viikkoa ennen ja kaksi viikkoa jälkeen lasketun ajan, ellei asiakkaan kanssa muuta sovita. Merkitsen hälytysvalmiusajan kalenteriini, kun asiakas tekee doulavarauksen ja sen jälkeen sitoudun hoitamaan asiani niin, että olen noiden viikkojen aikana ensisijaisesti käytettävissä doulana. Samalla sitoudun siihen, että järjestän synnytyksen alkaessa seuraavien päivien ohjelmani tarvittaessa uudelleen. Pyrin järjestämään osallistumisen synnytykseen myös siinä tapauksessa, että vauva syntyy ennenaikaisesti tai raskaus onkin poikkeuksellisen pitkä.

Varaa tästä aika tutustumistapaamiseen!

Millainen päivystäjä olen?

Olen perusluonteeltani hyvin joustava, minkä vuoksi päivystäminen on ollut minulle sekä eläinlääkärinä että doulana aina lähtökohtaisesti helppoa. Alunperin en edes arvostanut kykyäni asioiden uudelleenorganisointiin sen ansaitsemalla tavalla. Keskustelut muiden doulien kanssa ovat kuitenkin vähitellen avanneet silmiäni. Olen huomannut, että doulien tarve takapäivystäjille on suuri ja doulatyöhön tarvittavan sitoutumisen hyväksyminen tuottaa välillä tuskaa. On iso asia pystyä tarjoamaan asiakkaille lähes jatkuva sitoutuminen päivystykseen. Toki vastapainoksi kalenteriin kannattaa varata myös päivystyksestä vapaata aikaa.

Miten päivystys vaikuttaa normaaliin elämään?

Päivystysaikana teen lähtökohtaisesti lähes kaikkea, mitä muutenkin tekisin, mutta pidän puhelintani silmällä ja olen milloin tahansa valmis järjestämään pakan uudelleen. Järjestely sopii minulle, koska olen pitkän doulaurani aikana oppinut sovittamaan doulatyön osaksi elämääni, koska matkustan vain vähän nykyään, koska en juurikaan nauti alkoholia, koska perheeni on jokseenkin samaa mieltä kanssani työni tärkeydestä ja koska minulla on tällä hetkellä loistava päivystystukiverkosto, joka auttaa huolehtimaan perheeni tarpeista kun olen synnytyksessä. Olen myös aina saanut työnantajiltani mahdollisuuden tarvittaessa lähteä synnytyksiin kesken muun työn, ja se on paljon se. Lisäksi minulla on ihania, taitavia ja yhteistyöhömme sitoutuneita kanssadoulia, jotka sairastuessani tai ollessani toisessa synnytyksessä pystyvät olemaan takapäivystäjiäni, varadoulia.

Mutta asiat voisivat olla toisinkin. Olisin saattanut haluta rajata sitoutumistani enemmän esimerkiksi työskentelemällä osana doularyhmää, lyhentämällä päivystysaikaa tai tarjoamalla erilaisia nopeita doulapaketteja. Olisin saattanut pyytää liian pientä korvausta työstäni ja uuvuttaa itseni sen takia. Muut työnantajani olisivat voineet sanoa, etten voi ottaa doulavarauksia tehdessäni töitä heille. Puolisoni voisi olla sitä mieltä, ettei tällaisessa päivystystyössä ole mitään mieltä. Tukiverkostoni voisi edelleen olla niin olematon kuin se lähtökohtaisesti on, kun lapsiperhe asuu kaukana sukulaisista. Aina, kun lähden synnytykseen, olen kiitollinen niille, jotka tekevät työstäni doulana mahdollista.

Päivystyselämää

Muutama synnytys takaperin asiakkaani synnytys alkoi raskausviikolla 41+1. Ehdin siis päivystää hänen synnytystään reilut kolme viikkoa, josta pari viikkoa samanaikaisesti toisen synnyttäjän hälytysvalmiusajan kanssa rinnakkain.

Päivystyksen kuluessa kävin katsomassa yhden pitkän elokuvan, jonka aikana tarkastin puhelimeeni tulleet viestit kerran. Ajoin lasten kanssa yökylään ystävieni luokse parin tunnin ajomatkan päähän. Sovin siitä doulattavani kanssa etukäteen ja varauduin henkisesti siihen, että joudun herättämään lapset yöllä ja lähtemään kotimatkalle kesken kaiken, jos synnytys alkaa. Puolisoni yllättävän työmatkan takia pyysin ensisijaista lastenhoitajaamme päivystämään. Hän piti puhelintaan auki ja mukanaan yötäpäivää kolmen vuorokauden ajan kahden ventovieraan ihmisen lähestyvän synnytyksen takia. Tänä aikana toinen päivystämäni synnytys alkoikin ja lastenhoitaja oli meillä yön yli minun ollessani synnytyksessä. Varadoulajärjestelyjä ei tehty, koska toisen doulattavan tilanne oli rauhallinen eikä hän kokenut varadoulaa tarvitsevansa. (Meillä ja lastenhoitajallamme on onneksi sujuva yya-sopimus, koska hoitajan palkkaaminen satunnaisesta hetkestä alkaen määräämättömäksi ajaksi voisi myös helposti nielaista suurimman osan doulan saamasta palkkiosta. Käytännössä asia kääntyy niin, että jos lastenhoitajalle on tarvetta, voi doulatyöstä helposti tulla tekijälleen lähtökohtaisesti kannattamatonta, mutta tämä on nyt jo ihan toisen postauksen aihe.)

Synnytyksen alkaessa viestittelimme ja soittelimme yhä useammin synnyttäjän kanssa latentin vaiheen kestäessä muutamien päivien ajan. Lopulta kävin tekemässä kahden tunnin kotikäynnin asiakkaan kotona. Akupainannan ja Spinning Babies -harjoitusten jälkeen synnytys lähtikin rivakasti käyntiin. Lähtiessäni synnytykseen myöhemmin saman päivän iltana puolisoni jäi lastemme kanssa kotiin ja sitoutui hoitamaan kaiken kotiin liittyvän siksi enneltamääräämättömäksi ajaksi, jonka olisin poissa. Koska minulla ei ollut toista päivystystä samanaikaisesti, saatoin ensimmäistä kertaa reiluun kuukauteen hiljentää puhelimeni ja jättää sen takin taskuun, kun aloin tehdä doulatyötäni tämän synnyttäjän kanssa. Vauva syntyi reilun kahdeksan tunnin kuluttua. Ilmoitin syntymästä puolisolleni aika lailla heti tilanteen rauhoituttua, jotta hän tietäisi milloin odottaa minua kotiin ja miten järjestää omat työnsä seuraavalle päivälle. Jos hänen työnsä ei joustaisi, hän olisi joutunut soittamaan lastenhoitajallemme, joka puolestaan olisi jatkanut remmissä kunnes joko minä tai puolisoni olisi päässyt takaisin kotiin. Varadoulaa ei näiden päivystysten aikana onneksi tarvinnut hälyyttää kertaakaan, eikä minun, puolisoni eikä lastenhoitajamme myöskään tarvinnut peruuttaa yhtäkään sovittua tapaamista tai muuta työtä kummankaan synnytyksen takia, eli ansionmenetyksiä ei tullut.

Miksi olen halunnut sitoutua päivystystyöhön doulana?

Olen tässä tilanteessa, koska haluan tehdä doulatyötä ja olen halunnut järjestää sen näin. Pidän siitä, miten asiat ovat. Omissa synnytyksissäni olleiden doulien sitoutuminen synnytyksiini on ollut iso asia. Introverttina ja hitaasti uusiin ihmisiin tutustuvana olen laskenut paljon sen varaan, että mukana on juuri se tietty itse valitsemani ihminen. Ymmärrän hyvin niitäkin, jotka eivät edes halua varadoulaa, jos päädoula sairastuu. Myös doulatutkimus tukee sitä, että doulasta on eniten hyötyä synnyttäjälle, kun hän on synnyttäjän itsensä valitsema ja tuntee synnyttäjän ja hänen toiveensa jo etukäteen.

Yrittäjänä haluan tarjota asiakkailleni mahdollisimman luotettavaa ja hyvää palvelua, johon suurella todennäköisyydellä ei liity ylimääräisiä säätöjä tai asiakkaan sietorajan ylittävää epävarmuutta. Samalla työn täytyy tuottaa minulle riittävästi tuloa, jotta voisin tarjota doulapalveluita pitkäjänteisesti. Koen, että päivystyksiin sitoutuminen, pitkäjänteisyys ja doulatyön laadun syvällinen ymmärtäminen liittyvät läheisesti toisiinsa. Asiakkaalle tällaisen doulapalvelupaketin ostaminen tuottaa todennäköisimmin parhaan hinta-laatusuhteen: molemminpuoleinen syvä sitoutuminen antaa pohjan luottamukselle doulasuhteessa jo ennen synnytystä. Sen tuloksena doula pystyy tarjoamaa yksilöllistä tukea synnyttäjälle ja hänen perheelleen synnytyksen aikana ja sen jälkeen. Teen jatkuvasti paljon työtä sen eteen, että voin tarjota tällaisen sitoutumisen tason asiakkailleni. Olen ollut asiakkaideni synnytyksissä lähes sataprosenttisesti läsnä ja se on tavoitteeeni jatkossakin.

Varaa tästä aika tutustumistapaamiseen!

Viiteet:

Bohren MA, Hofmeyr G, Sakala C, Fukuzawa RK, Cuthbert A. 2017. Continuous support for women during childbirth. Cochrane Review.

Dekker, R. 2017. Evidence on: Doulas. Evidence Based Birth® Signature Article.