Kätilö ei ole koriste ja doula on ammatti

Tiiättekö sen, kun vauva syntyy suunnittelematta kotiin ja sitten lehdissä kirjoitetaan miten puoliso toimi kätilönä? 

No, ei varmasti toiminut. Puolisolla ei takuulla ollut kovin selkeää käsitystä siitä, oliko lapsella kaikki hyvin ennen syntymää ja syntymän jälkeinenkin havainnointi on saattanut jäädä vähän ohueksi. Puoliso tuskin tiesi, oliko verenvuodon määrä normaali, eikä varmaankaan olisi osannut ottaa kantaa siihen, oliko vauvan lisäksi istukkakin jo syntynyt ja pitäisikö napanuora jo sulkea, ja jos, niin koska ja millä.

Toki puoliso on useimmiten synnyttäjän läheisin tuki ja turva ja syntyvän lapsen toinen vanhempi. Hän tekee synnytyksessä sellaisia asioita, joita hän haluaa tehdä ja sen verran kun perheen toive on.  Muuhun puolison ei tarvitse revetä ja hänkin saa tarvita tukea. Kohtuus kaikessa.

Kätilö avustaa synnytystä kokonaisuutena

Kätilö osaa tarkkailla ja arvioida synnytyksen kulkua ja tarvittaessa tehdä tilanteen vaatimia toimenpiteitä synnyttäjää avustaakseen. Hän on synnytysten ja naistentautien asiantuntija. Valmistumiseen johtavat ammattikorkeakouluopinnot kestävät neljä ja puoli vuotta. Kätilöt avustavat normaaleja synnytyksiä itsenäisesti ja arvioivat, milloin lääkärin apua tarvitaan, jos sitä tarvitaan. Usein hyvä kätilötyö on sitä, että annetaan synnytyksen rauhassa tapahtua ja puututaan vasta sitten, kun puuttumiselle on todellinen tarve. 

Synnyttämisen perimmäiseen luonteeseen taas kuuluu, että synnyttäjä synnytyksen kerran alettua synnyttää suurella todennäköisyydellä ilman kätilöäkin. Jos joku sitten sattuisi seisomaan hänen vieressään kun vauva syntyy, ei tapahtuma sinällään siitä vieressäseisojasta kätilöä tee. Ei ihmisestä tule palomiestäkään, jos hän sattui olemaan paikalla kun vesisade sammutti tulipalon.

Doula lievittää kipua käsin ja tukee synnyttäjän ajatuksia

Ja sitten doulat. Doula on kätilöstä erillinen ja vielä kovin nuori ammatti. Hän on synnyttäjän tukemisen ja lääkkeettömän kivunlievityksen asiantuntija. Doulakoulutukset ovat verrattain lyhyitä, ja moni sanoo, ettei koulutusta edes tarvita, vaan kuka tahansa voi olla doula.

No, eipä voi. Kuka tahansa voi päätyä olemaan paikalla, kun nainen synnyttää. Doulakouluttamattoman puolison, sisaren, ystävän ja kätilönkin voi kuitenkin olla vaikeata asettua rauhassa synnyttäjän rinnalle ja keksiä keinoja rauhoittaa ja auttaa synnyttävää naista. Harvalla on doulien taitoa ja kokemusta lievittää synnyttäjän kipua käsillään, tukea synnytystyötä äänellään ja tarvittaessa hienovaraisesti tuoda perheen ajatuksia paremmin näkyviin sairaalan henkilökunnalle. Doulaksi tullaan kiinnostuksen, opiskelun, opettelun ja kokemuksen kautta. Doulalla on oltava monipuolista tietoa synnyttämisestä ja erilaisista kivunlievitysmenetelmistä. Lisäksi hän tarvitsee rohkeutta, heittäytymistä ja kokemusta erilaisten synnyttäjien tukemisesta. Hänen täytyyy osata olla läsnä synnyttäjälle. Doulat lukevat synnyttäjien pienimpiäkin ilmeitä ja eleitä ja reagoivat niihin. He vastaavat synnyttäjän tarpeisiin välillä jo niin hyvissä ajoin, ettei synnnyttäjä vielä itsekään tiennyt mitä hän tarvitsi. Ei ihme, että tutkimusten mukaan doulatuki toimii aivan käsittämättömän hyvin.

Roolihämmennystä

Kätilön ja doulan roolit synnytyksessä ovat erilaiset. Kätilö hoitaa äitiä, vauvaa ja synnytystä lääketiedepainotteisesti ja yleensä synnytyksen kuluessa perheeseen tutustuen. Doula taas hoitaa synnyttäjän kehoa ja korvienväliä aina lääkkeettömästi ja perheen toiveet jo etukäteen tuntien. Kätilöt ajattelevat välillä, että kätilöhän on myös doula. No, ei automaattisesti ole. Doula on synnyttäjälle läsnä ja hänen käytettävissään muun muassa lääkkeettömään kivunlievitykseen joka hetki koko synnytyksen läpi. Se ei onnistu, jos hän hoitaa samalla myös kätilön tehtäviä. Toki kätilön on synnytysasiantuntijana helppoa täydentää osaamistaan doulakoulutuksella, doulata niissä kohdissa synnytystä, joissa kätilöä ei tarvita ja myös tehdä doulaamisia. Jos kätilö doulaa, avustaa synnytystä yleensä toinen kätilö ja kätilödoula on doulan roolissa synnyttäjän ja perheen tukena. 

Hankalaa? Kyllä. Kahdentoista vuoden doulakentällä touhuamisen jälkeen näen edelleen ihmisten – myös doulien ja kätilöiden – välillä sotkevan iloisesti puurot ja vellit näistä kahdesta ammatista puhuttaessa. Doulan ei tarvitse olla kätilö eikä kätilön doula hoitaakseen työnsä hyvin ja erinomaisesti. Nämä kaksi ammattia ovat rinnakkaisia, eivät sisäkkäisiä. Me täydennämme toisiamme ja tarjoamme synnyttäjälle parhaan mahdollisen synnytysympäristön, kun hän saa juuri niin monenlaista ja monipuolista tukea kuin kokee tarvitsevansa. Kätilöksi ja doulaksi ei tuosta vain ryhdytä, vaan niiksi tullaan, koska kiinnostutaan aiheesta ja opiskellaan ja harjoitellaan niitä taitoja, joita kätilö ja doula töissään tarvitsevat. Kätilöiden koulutukselle on selkeät raamit ja doulat ovat todennäköisesti vielä pitkään itse vastuussa kouluttautumisestaan. Silti ammattidoulalle doulaaminen on ammatti siinä missä mikä tahansa muukin duuni, jota tehdään vankalla osaamisella asiakkaalle suurta hyötyä tuottaen. 

Tutustu Doulakan doulapalveluihin ja doulakoulutuksiin ja ota itse selvää mikä tää juttu on.