Kärsitkö tietämättäsi runsaista kuukautisista?

Normaalit kuukautiset alkavat alkavat keskimäärin 12-13 vuoden iässä, toistuvat noin 28 vrk:n välein, kestävät muutamasta päivästä viikkoon ja jatkuvat noin 45-55 vuoden ikään asti. Normaalina koko vuodon määränä pidetään 20-80 ml:aa per kuukautiset (ei siis per päivä, vaan kaikkien vuotopäivien yhteenlaskettu vuodon määrä). Keskimäärin puoli desiä verta kerran kuussa siis.

Normaali verenmenetys kuukautisten kautta

Äkkiä laskien kuukautiset vastaavat viittä verenluovutusta neljässä vuodessa ja nainen vuotaa elämänsä aikana kuukautisvuotona keskimäärin 21 litraa verta (kuukautiset 38 vuoden ajan, kaksi lasta välissä ja vuodon määrä 50 ml/kuukautiset). Koska 1 ml verta sisältää 0,5 mg rautaa, tarvitaan kuukautisvuodossa menetetyn raudan korvaamiseen keskimäärin 25 mg rautaa joka kuukausi (vajaa 1 mg/pv) sen lisäksi, että muu päivittäinen raudantarve on 1-2 mg. Vaikka ravinnon raudasta imeytyy vain 5-10%, tämä ei vielä kuulosta aivan mahdottomalta. Oman raudansaannin voi laskea helposti THL:n ylläpitämässä fineli.fi -palvelussa.

Mitä jos kuukautiset ovat runsaat?

Lääketieteellisesti kuukautisten katsotaan olevan runsaat, jos vuoto on yhteensä yli 80 ml. Runsaan vuodon määrä voi olla viisin- tai jopa kymmenkertainen normaaliin nähden. Se voi olla sitä jo kuukautisten alusta lähtien, jolloin naisen oma käsitys asiasta on, että runsas vuoto on normaalia. Sekin on tavallista, että vuodot lisääntyvät raskauksien tai esimerkiksi kuparikierukan asettamisen jälkeen, mutta muutokseen ei reagoida riittävästi. Keskivertonaisen elimistössä (paino 65 kg, rautaa 42,5 mg/kg) on rautaa kaikkiaan noin 2,8 g. Tästä noin 70% (vajaat 2 g) on punasolujen käytössä, hoitamassa välitöntä hapensaatia kudoksille. Jäljelle jäävästä noin 10 % (280 mg) on lihasten myoglobiinin käytössä hoitamassa lihasten hapensaantia ja loput ns. varasto- tai kudosrautana (560 mg) hoitamassa kehon kaikkien solujen energiansaantia. Kudosrauta riittää siis paikkaamaan esimerkiksi 250 ml:n kuukausittaista vuotoa neljän kuukauden ajan, ja sen jälkeen varastot ovat totaalisen tyhjät. Runsas kuukautisvuoto on tavallisin syy hedelmällisessä iässä olevan naisen raudanpuutteelle. Ellei runsaaseen vuotoon puututa nopeasti, alkaa varastojen huvettua myös hemoglobiini laskea ja lopputuloksena on raudanpuuteanemia. Moni kokee raudanpuuteoireita – tavallisimmin jäätävää väsymystä, mutta myös muita oireita kuten rytmihäiriöitä ja muistiongelmia – jo ennen kun hemoglobiini laskee yleisen anemiarajan alle.

Miten kuukautisvuodon määrää voi arvioida?

Jos käytät kuukuppia, saat suoraan mitattua kuukausittain vuotamasi vuodon määrän, yksi kuukupillinen on noin 25-30 ml.

Jos käytät kertakäyttöisiä kuukautissuojia ja olet kaavakeihminen, käy täyttämässä kuukautisten arviointilomake.

Jos taas mieluummin tartut käytännön toimeen, tee koe. Ota mittalasiin 0,8 dl vettä (elämyshakuisille sopii punainen mehu). Jos käytät tamponeja, kastele vedellä tavallisesti käyttämääsi kokoa oleva tamponi niin täydeksi kuin se olisi ennen vaihtamista kuukautistesi aikana. Jos käytät siteitä, kaada mehua siteeseen vastaavasti. Arvioi sitten, montako tamponia ja/tai sidettä tarvitset, että saat lasin tyhjäksi. Vuodatko yksien kuukautisten aikana enemmän? Jos, niin kuukautisesi saattavat olla tavanomaista runsaammat ja kuluttaa rautavarastojasi tavallista nopeammin. Jos lisäksi koet olevasi väsynyt, saatat tietämättäsi kärsiä runsaiden kuukautisten aiheuttamasta raudanpuutteesta (totaalipuutteessa ferritiini on alle 30 µg/l, tavoitearvo naisilla 100 µg/l) ja/tai anemiasta (hemoglobiini alle 20 yksikköä naisen oman normaalin, tavoitearvo naisen oma normaali, joka löytyy, kun hemoglobiini mitataan ferritiinin ollessa tavoitearvossaan).

Oireet helpottavat oikealla hoidolla

Raudanpuute ja anemia ovat naisilla hyvin yleisiä tiloja ja vaikuttavat jaksamiseen ja toimintakykyyn jokapäiväisessä elämässä. Raudanpuute voi heikentää hedelmällisyyttä. Raskaaksi tullessa raudanpuutteisen äidin vauva saa normaalia pienemmät rautavarastot, millä voi olla vaikutusta hänen terveyteensä. Raudanpuute altistaa ennenaikaisille supistuksille ja ennenaikaisuudelle. Tässä puhutaan siis nyt ihan oikeasti tärkeistä asioista. Sekä raudanpuute että anemia voidaan kuitenkin onneksi todeta helposti verinäytteellä. Niitä voidaan hoitaa rautavalmistein ja/tai erilaisilla vuotoa hillitsevillä hoidoilla. Jos epäilet väsymyksesi johtuvan runsaiden kuukautisten aiheuttamasta raudanpuutteesta ja/tai anemiasta, ota asiasta selvää, käy verikokeissa ja gynekologilla, ja hoida itsesi kuntoon. Moni asia elämässä helpottuu, kun perusasiat ovat kunnossa: naisten terveyttä saa ja kuuluu hoitaa.

 

Ritola, I. Aliarvioidaanko raudanpuutteen vaikutuksia naisten ja lasten hyvinvointiin? Luettu 27.9.2018.

Sinisalo, M. ja Collin, P. Raudanpuuteanemian syyt ja diagnostiikka. Suomen lääkärilehti 37/2016, ss. 2251-54a.

Widenius, T. Raudanpuute – laaja ja alidiagnostisoitu ongelma. Luettu 27.9.2018.