Äidillä on oikeus

Oksitosiini on ihmeaine. Oksitosiinia erittyy seksuaalisen mielihyvän, hellyydenosoitusten ja lempeän kosketuksen yhteydessä. Kun kosketamme toisiamme niin, että kosketuksessa välittyy luottamus, oksitosiinia vapautuu elimistöön, ja pelko ja ahdistus vähenevät. Oksitosiini lisää kiintymystä ja turvallisuuden tunnetta. Oksitosiini lisää rakkautta. Rakkaus lisää oksitosiinia.

Synnytyksen lähestyessä oksitosiinin määrä veressä lisääntyy. Turvallinen ja rauhallinen synnytysympäristö luo edellytyksiä oksitosiinin muodostumiselle, oksitosiini saa kohdun supistelemaan ja vie synnytystä eteenpäin. Imettävällä äidillä onnellisuus ja luottavaisuus vaikuttavat maidon herumiseen. Oksitosiini saa maitotiehyeitä ympäröivät lihakset supistumaan ja maidon poistumaan rinnoista.

Jos synnytykseen valmistautuva nainen ei pääse laskeutumaan synnytysrauhaansa, jos jokin häiritsee synnytyksen kuplaa, muodostuu toisia hormoneja, jotka ehkäisevät oksitosiinin tuotantoa. Häiriön ei tarvitse olla suuri. Pelkästään hieman vieras ympäristö, jännittävät uudet ihmiset tai vaikka pelko synnytyksen etenemisestä voi hidastaa, tai jopa pysäyttää synnytyksen edistymisen.

Maija Buttersin ihana kirja Väkevä hauras kuvaa mykistävän kauniisti, väkevästi ja hellästi äidin syntymää naisen siirtymäriittinä tyttärestä äidiksi. Väkevä alkukantaisuus ja jopa eläimellisyys kohtaa tavattoman herkkyyden ja henkisyyden. Synnytys on rajatila, jossa ihmisen rationaalisuus saa väistyä elämän suurimman ihmeen reunoille. Vaikka ihminen luulisi tietävänsä tai ihminen luulisi, ettei tiedä, kohtu tietää. Naisen elimistö tietää mitä pitää tehdä ja naisella on oikeus saada turvallisesti käpertyä tämän viisauden ympärille.

Kohtu tekee työtänsä yhdessä syntyvän vauvan kanssa. Vauva kääntyy, laskeutuu, kiertyy ja ottaa sen ajan mitä tähän tarvitsee. Äiti ympäröi tämän kaiken, suojaa ja turvaa. Äiti luo kohdulle turvallisen ympäristön toimia ja vauvalleen turvallisen ympäristön syntyä. Omalla liikkeellään, laulullaan, rentoutumisellaan ja luottamuksellaan äiti voi auttaa tätä kohdun työtä.

Äidillä on oikeus päättää siitä, miten hän kuuntelee kehoaan, miten hän antaa kivun tehdä työtään ja miten hän jatkaa ikiaikaista luomistyötä. Äidillä on oikeus päättää, miten hänen ympäristönsä ja tukihenkilönsä häntä tässä työssä auttavat.

Äidillä on oikeus.


Kirjoittaja Tuomas Rantala on Doulakan peruskurssin käynyt doula, joka tähtää sertifiointiin. Hän on kolmen tyttären isä, joka omien lastensa synnytysten kautta heräsi ymmärtämään miten tärkeää työtä osaava tukihenkilö voi tehdä. Vaikka synnytyksiin oli valmistauduttu huolellisesti, kaikki synnytykset olivat lopulta hyvin erilaisia. Yhdessä synnytyksessä äiti joutui heti synnytyksen jälkeen leikkaukseen, yhdessä synnytettiin täysiaikainen kohtuun kuollut lapsi, yhdessä ponnistusvaihe kesti noin minuutin. Synnytyksiä yhdistävä tekijä oli pitkät avautumisvaiheet, joissa kaikissa käytettiin ääntä supistusten vastaan ottamiseen. Synnytyslaulun käyttö tuli luontevana osana kivunlievitystä Tuomaan siskolta Hilkka-Liisa Vuorelta, joka on kehittänyt tekniikan.

Kosketuksen voima ja ihmisten kuuntelu on kodin perintöä. Tuomaan lapsuuden perheessä kuunneltiin ja silitettiin lapsia – kiintymysperhe-elämä oli luontevaa jo ennen kiintymysvanhemmuuskäsitteen keksimistä. Luontevuus kosketukseen vahvistui urheilu-uralla, jolloin Tuomas sai monipuolisen kokemuksen erilaisista tavoista auttaa kosketuksen avulla sekä herkästi että vahvasti. SM-tason kestävyystausta auttoi ymmärtämään myös pitkäkestoisen rankan suorituksen henkisiä ulottuvuuksia.

Tuomas on opiskellut erilaisia avautumisvaiheen kivunlievitysmuotoja, kuten klassista hierontaa, gua sha -hierontaa, akupainantaa ja äänen käyttöä (synnytyslaulu). Hän voi myös auttaa rentoutumisessa ja kivun vastaanottamisessa erilaisin rebozo-tekniikoin ja liikkein ja voi auttaa Tensin käytössä. Ensi-imetyksen tukea Tuomas on opiskellut Imetyksen tuki ry:n laktivistiseuraajana: Tuomaan vaimo Maaria toimii imetyksen vertaistukiäitien kouluttajana.

Tuomas uskoo, että herkästi tunteva mies, joka jaksaa kannatella synnyttäjää sekä fyysisesti että henkisesti, ja osaa myös tarvittaessa olla vain hiljaa vierellä, on monissa tilanteissa oikea vaihtoehto synnytyksen tukihenkilöksi.