Doula Veera

Veera

“Synnytys on naiseuden ja äitiyden kulmakivi. Syntyvä äiti on lapsensa elämän keskipiste vielä pitkään syntymän jälkeen. On ratkaisevan tärkeää koko uuden perheen hyvinvoinnille, että naisen synnytyskokemus on hyvä. 

Synnyttäminen on kovaa työtä: jokainen synnyttäjä ansaitsee saada kaiken tarvitsemansa tuen. Puolison tuki ja lääketieteellinen seuranta täydentyvät, kun synnytyksessä on mukana tutuksi tullut doula. Hän mahdollistaa yksilöllisiä synnytysvalintoja muovautuen tilanteen ja tarpeen mukaan sisustajaksi, hierojaksi, kuuntelijaksi, tulkiksi tai peiliksi. 

Doulilla on paljon annettavaa. Toivon, että juurrumme osaksi suomalaistakin synnytyskulttuuria.”

Olen äiti, eläinlääkäri ja sertifioitu synnytysdoula. Olin ensimmäisen kerran synnytystukihenkilönä ystäväni synnytyksessä vuonna 2000. Esikoisen syntymän jälkeen vuonna 2005 kiinnostuin aiheesta enemmän, kouluttauduin ja tein aluksi paljon doulaamisia ystäväpiirissäni ja vapaaehtoisena. Suomen ensimmäisenä sertifioituna ammattidoulana olen toiminut vuodesta 2010. Olen ollut mukana kaikkiaan yli sadassa synnytyksessä ja muilla tavoin tukenut lukuisia muitakin perheitä matkalla kohti uutta elämänvaihetta. Osallistun aktiivisesti doulien työn edistämiseen, ja vuodesta 2011 olen myös kouluttanut uusia synnytysdoulia. Ensimmäinen Doulakan sertifiointikoulutuksen suorittanut synnytysdoula valmistui elokuussa 2013.

Käymäni doulatyöhön liittyvä koulutus:

Kehollista tasapainoa synnytykseen -koulutus 2015

Doulakan istukkailtapäivä doulille 2015

Mirjam de Keijzerin ja Thea van Tuylin Rebozokurssi 2015

Gail Tullyn Spinning Babies -työpaja 2015

Midwifery Today -konferenssi Pietarissa, useita kansainvälisesti arvostettuja puhujia 2015

Penny Simkinin 'From Trauma to Triumph' -seminaari 2015

WHO:n imetysohjaajakoulutus 2015

Post-partum doulakurssi (DONA) 2014

Vauvahieronnan ohjaajakoulutus 2013

Silja Seppäsen ja Eeva Koskisen vyöhyketerapia- ja akupainantakoulutus doulille 2013

Mirja Sarkkisen MASU-koulutuspäivä äidin masennuksesta ja sen hoidosta 2012

CoLact Workshop 2012 (mm. Kerstin Uvnäs-Mobergin luennot 'Oxytocin in breastfeeding and skin-to-skin contact')

Akuvireen Gua Sha -kurssi 2012

Shiatsun peruskurssi 2012

Aktiivinen Synnytys ry:n Kotisynnytyssymposium 2011

Michel Odent Study Day: 'Childbirth - towards a paradigm shift' ja tutustuminen Milton-Keynesin synnytyssairaalaan Lontoossa 2011

Kiinalaisen lääketieteen perusteet 2011 

Synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri Aila Miettisen synnytysvalmennus 2010

Hilkka-Liisa Vuoren synnytyslaulukurssi 2010

Heketin Akupainantaa doulille -koulutus 2010

CAPPA -järjestön synnytysdoulasertifiointi (laajuus noin 250 tuntia) 2009-2010

Joogastudio Manipuran doulakoulutus 2009

Aktiivinen Synnytys ry:n doulakoulutus 2009

Tampereen Napapiirin doulakoulutus 2008

Imetyksen Tuki ry:n imetyksen perustietokurssi 2007

Lisäksi

 • olen ollut mukana kymmenissä erilaisissa synnytyksissä HUS:in alueen synnytyssairaaloissa ja minulla on myös kotisynnytyskokemusta,
 • olen suunnitellut Doulakan synnytysdoulakoulutukset ja vedän jatkuvasti kursseja uusille doulille,
 • vedän Doulakan ryhmiä mm. kiintymysvanhemmuudesta, imetyksestä ja synnytykseen valmistautumisesta,
 • olen pitänyt lukuisia muitakin doulan työhön liittyviä keskusteluiltoja ja ryhmätapaamisia mm. Aktiivinen Synnytys ry:ssä ja esitellyt doulien työtä mm. Lapsimessuilla 2010 ja 2012,
 • olen kirjoittanut artikkelin doulasta synnytystukena (Luonnonlapsi 1/2010 s.27-29) ja isistä synnytyksessä (Sydänääni 2/2008 s.5-6). 
 • olen osallistunut moniin imetystukiryhmien kokoontumisiin, imetyskoulutuksiin ja useisiin eri tahojen toteuttamiin synnytysvalmennuksiin,
 • harrastan joogaa ja valmistauduin omiin synnytyksiini mm. raskaus- ja synnytysjoogalla. 
 • olen kiinnostunut perinteisestä kiinalaisesta lääketieteestä (traditional chinese medicine, TCM) ja käytän usein akupainantaa ja/tai Gua Sha'ta synnytyskipujen lievittämiseen.
 • käytän doulana sekä synnytyksiin valmistautuessa että synnytyksissä useita muitakin äitien hyväksi havaitsemia lääkkeettömiä kivunlievitysmenetelmiä, mm. mielikuvaharjoittelua, erilaisia hengitys- ja rentoutumisharjoituksia, synnytyslaulua ja (vyöhyketerapeuttista) hierontaa, luonnollisesti synnyttäjän omien mieltymysten mukaan. 
 • osaan ohjata sekä TENS-laitteen että synnytysaltaan käyttöä synnytyskivun lievittämisessä. 
 • minulla on omakohtaista kokemusta ja vankka tietopohja kiintymysvanhemmuuden malleista, pitkästä imetyksestä, lasten kantamisesta, perhepedistä ja pissattamisesta/vaipattomuudesta, sekä kestovaippailusta.
 • lisäkouluttaudun jatkuvasti sekä kursseilla että lukemalla doulatyöhön liittyvää uutta tutkimusta ja muutakin kirjallisuutta, ja
 • ylläpidän ammatillista verkostoani, jotta asiakkaani saisivat mahdollisimman ajantasaista ja totuudenmukaista tietoa ja tukea synnytystensä päätöksenteolle. 

Lisätietoja